Pascalova oklada – Jednostavan dokaz da je nerazumno ne mariti za božansko

Pascalova oklada – Jednostavan dokaz da je nerazumno ne mariti za božansko

Svaka osoba u svome životu biva izložena neizvjesnosti, a najbitnije neizvjesno pitanje jest ono o postojanju Boga, odnosno o postojanju vječnog života poslije smrti. Promatrajući logički, moguće je zaključiti kako za svaku osobu jedino može biti optimalno živjeti život pretpostavljajući da Bog postoji. Zašto? Pogledajmo.

Blaise Pascal bio je francuski matematičar, fizičar, izumitelj, pisac i katolički teolog iz 17. stoljeća. Pascal je u svojim spisima izložio i obrazložio argument kojeg danas nazivamo Pascalova oklada.

Suština Pascalove oklade jest to da nije razumno živjeti kao da Bog ne postoji, tj. nije razumno ne poštovati Božji zakon jer time osoba ništa ne dobiva, a potencijalno gubi vječnu nagradu nakon zemaljske smrti (i riskira vječnu kaznu). Evo tablice u kojoj su prikazane četiri različite mogućnosti te ishod svakog od tih slučajeva:

Ukoliko povjerujemo da Bog postoji i savjesno živimo poštujući Njegov zakon, ishod je vječna radost u raju, odnosno vječna nagrada. Takav ishod u tablici označavamo s plus beskonačno.

Ukoliko Bog u stvarnosti postoji, ali mi u Njega ne vjerujemo i ne poštujemo Njegov zakon, velik je rizik vječne kazne u obliku vječnosti u paklu. Takav ishod označavamo s minus beskonačno.

Ako pak ispadne da Bog u stvarnosti ne postoji, onda ništa ne gubimo ukoliko smo tijekom našega života u Njega vjerovali, ili, u najgorem slučaju, imamo nekakav ograničeni, konačan gubitak. Ovaj eventualni gubitak označavamo s minus jedan (može biti i minus tri, deset ili tisuću; bitno je samo da je ta vrijednost konačna).

Na kraju u donjem desnom polju imamo hipotetski slučaj u kojem Bog u stvarnosti ne postoji i tijekom života nismo u Njega vjerovali te smo živjeli upravo kao da nema Boga. U tom slučaju nam je zemaljska nagrada u najboljem slučaju ograničena, odnosno konačna. Nju označavamo s plus jedan. U stvarnosti znamo da hedonistički način života gotovo nikada ne donosi sreću ni tijekom ovoga života, ali ipak u zadnjem polju dozvoljavamo da nagrada bude pozitivna budući da opet ni tada nije logički isplativo ne vjerovati u Boga.Svaki iskren i razuman čovjek, koliko god on bio nesiguran u to, mora priznati da postoji bar neka vjerojatnost da Bog postoji. Dakle, budući da neka vjerojatnost postoji, gore prikazana tablica vrijedi. Čak i mala vjerojatnost beskonačnog dobitka u obliku raja ili beskonačnog gubitka u obliku pakla, beskonačno je važnija od eventualnog ograničenog dobitka ili gubitka tijekom naših zemaljskih života. Zaključujemo onda da je svakako optimalno vjerovati u Boga i poštivati Njegov zakon.

Najčešći protuargument na Pascalovu okladu je taj da nije očito u koje božanstvo valja vjerovati. No, iako je taj argument legitiman, u svakom slučaju zaključujemo kako je od nevjerojatne važnosti tijekom života truditi se saznati koji je pravi Bog, i Njega upoznati. Mnogi ljudi kontriraju Pascalovoj okladi i zadovolje se pasivnim ateizmom bez ikakve želje za Istinom. To sa sigurnošću možemo okarakterizirati potpuno nerazumnim i nelogičnim potezom.

Komentari