Čini li nas uvoz siromašnima? Treba li ga ograničiti? Evo zbog čega nas uvozni proizvodi čine bogatijima

Čini li nas uvoz siromašnima? Treba li ga ograničiti? Evo zbog čega nas uvozni proizvodi čine bogatijima

Često čujemo kako jeftini uvozni proizvodi štete domaćem gospodarstvu te kako je poželjno ograničiti uvoz putem uvoznih kvota ili carina kako bi “zaštitili” domaću privredu. Ideja jest da jeftini uvozni proizvodi negativno utječu na naš materijalni prosperitet. No, je li to zaista tako? Pogledajmo činjenice korak po korak.

Ako vrlo jeftini uvozni proizvodi negativno utječu na naš materijalni prosperitet, onda bi bilo logično da besplatni uvozni proizvodi bivaju još gori po tom pitanju! No, bilo bi apsurdno smatrati da primanje poklona iz inozemstva čini nas siromašnijima!

Kada bi Japanci iz čista mira odlučili Hrvatima potpuno besplatno poslati tisuću novih automobila, da li bi nas to učinilo siromašnijima? Odgovor je očit. Naravno da ne! To bi nas učinilo bogatijima upravo za tisuću automobila koje prethodno nismo imali, odnosno bogatijima za njihovu tržišnu vrijednost. Na isti nas način jeftini uvozni proizvodi čine bogatijima. Što su jeftiniji ti proizvodi, to bolje! Zašto? I tu je odgovor očit: jer moramo manje plaćati, odnosno manje svojih dostupnih resursa moramo dati strancima u zamjenu za njihove resurse tj. u zamjenu za uvozne proizvode.Kada “uvozimo” u vlastito kućanstvo proizvode kupljene iz dućana, preferiramo da ti proizvodi budu što jeftiniji za određeni stupanj kvalitete. Isto tako, kada se “uvozi” u neki grad, županiju ili preko državnih granica, jeftine cijene proizvoda su poželjne upravo jer kupci traže što jeftinije proizvode za određeni stupanj kvalitete. Zašto? Odgovor je opet isti kao i ranije: jeftine cijene znače da kupci moraju manje svojih resursa dati u zamjenu za te proizvode koje kupuju.

Još jedan jednostavan argument protiv ograničavanja uvoza jest taj da se ograničavanje uvoza u neku zemlju često koristi upravo u svrhu sankcioniranja te zemlje od strane “međunarodne zajednice” tj. drugih zemalja. Zašto bi sami na sebe htjeli koristiti mjere sankcioniranja tj. uvesti embargo!? Za tako nešto bi se mogli odlučiti jedino u slučaju da ne poznajemo osnove ekonomske znanosti, kao što ih mnogi glasači, političari, mediji i javne osobe ne poznaju ili se prave da ih ne poznaju iz populističkih ili drugih zlih namjera.

Ostanimo čvrsti, zalažimo se za istinu i širimo je dalje.

Komentari